Seitsemän tapaa muistella edesmennyttä läheistä jouluna

Erilaisen joulun hyväksyminen ja muistelu voivat tuoda helpotusta kaipaukseen

 

Ajatus siitä, että juhlapyhät ja etenkin joulu tulisi viettää läheisten ja perheen kanssa, on iskostunut moniin. Siksi joulun aika tuo usein mieleen muistoja edesmenneistä läheisistä ja voi voimistaa menetyksen ja yksinäisyyden tunteita.

Kun suru on tuore, joulun suunnittelu ja joulunpyhien vietto voi tuntua mahdottomalta ajatukselta. Toisaalta omista joulusuunnitelmista saattaa olla vaikea kertoa asiaa kysyvälle, jos tilanne menetyksen jälkeen on uusi, eikä asiaa ole ehtinyt miettiä. Kuinka juhlistaa joulua, kun lähimmäinen on menehtynyt tai puoliso on poissa ja edessä on ensimmäinen joulu yksin? Miten löytää yhteenkuuluvuuden tunne lähimmäisten kanssa kaipauksesta huolimatta?

 

Jouluun valmistautuminen menetyksen jälkeen

 

Terapeutti, kouluttaja ja työnohjaaja ja NLP-opettaja Terhi Vedenkivi on pitänyt vuodesta 2000 alkaen Yhtäkkiä yksin -kursseja. Kurssit ovat leskille tarkoitettuja sopeutumisvalmennuksia, jotka auttavat mukautumaan uuteen elämäntilanteeseen puolison menehdyttyä.

 

”Kannattaa ottaa oikeus omiin käsiin. Perinteistä luopuminen on myös yksi vaihtoehto. Joulua voi viettää eri tavalla vaikka joka vuosi.”

 

Vedenkivi kertoo, että tietyt surun lainalaisuudet toistuvat kaikkien läheisensä menettäneiden kohdalla. Joulun suhteen Vedenkivi kehottaa menetyksen kokenutta totuttautumaan siihen ajatukseen, että joulu ei ole samanlainen kuin silloin, jos läheinen olisi siinä.

 

”Menetyksen kokenut voi ikään kuin suostua siihen, että joulusta tulee erilainen. Voi miettiä, mitä uusia käytäntöjä ja perinteitä luo tässä uudessa tilanteessa: viettääkö joulua yksin tai ihan uudessa porukassa vai lähteäkö ulkomaille. Joulun suhteen voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jottei pelkästään yritä sitkeästi tuoda takaisin sitä, mitä ei enää ole”, Vedenkivi sanoo.

 

 

Jos menetyksestä on kulunut jo muutama vuosi, ei kannata ottaa perinteeksi sitä, että tekee itselleen joulusta surkean vain siksi, että on yksin. Vedenkivi suosittaa miettimään, mistä itse nauttisi eniten. ”Kannattaa ottaa oikeus omiin käsiin. Perinteistä luopuminen on myös yksi vaihtoehto. Joulua voi viettää eri tavalla vaikka joka vuosi.”

 

Jos joulun viettäminen uudessa tilanteessa pelottaa, avuksi voi ottaa NLP-menetelmässä käytetyn ajatuksen aikaan sitomisesta: sen sijaan, että lataisi lähestyvään juhlapyhään pelkoa, voi ajatella mielikuvaa, jossa konkreettisen ajan kuluttua asiat ovatkin menneet hyvin.

 

”Aikaan sidottu konkreettinen silta epämiellyttävältä ja pelottavalta tuntuvan tapahtuman yli helpottaa negatiivisia ajatuksia. Voi esimerkiksi ajatella, että uudenvuoden jälkeen olen tyytyväinen siitä, että pyhät sujuivatkin loppujen lopuksi ihan hyvin”, kertoo Vedenkivi.

 

Anna muistelulle tilaa ja aikaa

 

Muistelu on olennainen osa menetykseen sopeutumisen prosessia. ”Muistelulle on tärkeää antaa tilaa. Myös muiden ihmisten täytyy antaa surijalle aikaa muistella sen sijaan, että kannustettaisiin menemään nopeasti eteenpäin”, Vedenkivi sanoo.

 

Edesmennyttä muistellessa ihminen ottaa oman ainutlaatuisen tarinansa, johon läheinen liittyy ja kertoo sitä tarinaa itselleen uudelleen ja uudelleen, sanoo Vedenkivi. Kun muistellessa syntynyt tarina on riittävän ehjä, surijan katse kääntyy hiljalleen eteenpäin.

 

”Ajan kuluessa voi tulla kiitollisuus siitä, että edesmennyt on ollut elämässä ja on koettu kivoja asioita yhdessä. Muistellessa syntynyttä tarinaa ihminen ei koskaan kadota, vaan kantaa sitä mukanaan. Muistelun myötä menetetyt läheiset siirtyvät henkilögalleriaan, joka kulkee mukana läpi elämän.”

 

Vedenkiven mukaan yhtä ainutta oikeaa tapaa muistella ei ole. ”Kannattaa tehdä sitä, mitä itselle toimii ja tuntuu hyvältä.”

 

Seitsemän tapaa muistella läheistä jouluna

  1. Kynttilät

Sytytä kynttilä läheisen muistolle haudalla, kotona tai virtuaalisesti netissä. Voit tehdä myös kynttiläseremonian, jossa jokaiselle jouluseurueessa annetaan kynttilä ja sytyttämisen yhteydessä jaetaan edesmenneestä muistoja.

 

  1. Ruoka tai juoma

Valitse edesmenneen läheisesi lempiruoka tai -juoma ja tarjoile se jouluaterialla.

 

  1. Musiikki

Listaa kappaleita, jotka liittyivät yhteiseen joulunpyhien viettoon ja soita tai laula näitä muistorikkaita kappaleita illan mittaan.

 

  1. Lahjoitus hyväntekeväisyyteen

Vähäosaisten auttaminen edesmenneen nimissä on tapa muistella sitä, mikä edesmenneelle oli tärkeää.

 

  1. Hiljainen hetki

Vietä hiljainen hetki tai lausu rukous ennen jouluateriaa. Voit viettää hiljaisen hetken myös paikassa, joka oli läheisellesi tärkeä.

 

  1. Tarinoiden jakaminen

Jaa lempitarinasi ja pyydä myös jouluseuruettasi kertomaan tarina edesmenneestä.

 

  1. Muistosivu internetissä

Muistosivulle voit tallentaa muistoja, valokuvia ja yhteisiä tarinoita vainajan elämän varrelta ja jakaa ne läheisten kesken.

 

 

Lähteet:

Whatsyourgrief.com

Grief.com