Suunnittele hautajaiset vainajan persoonan mukaan

Hautajaisten järjestäminen on usein raskasta kaiken surun keskellä. Joskus vainajan toiveet hautajaisten kulusta voivat olla tarkkaankin tiedossa. Toisinaan taas omaisten on valmisteltava hautajaiset ainoastaan omat tuntemukset neuvoinaan. Tässä sinulle ideoita siihen, miten voit halutessasi lisätä perinteiseen hautajaisten kulkuun ripauksen läheisesi persoonallisuutta.

1. Kunnioita vainajan elämänkatsomusta

Meillä jokaisella on oma tapamme uskoa ja ajatella maailmasta. Muista kunnioittaa läheisesi elämänkatsomusta hautajaisten suunnittelussa. Kirkollisten hautajaisten yksi tärkeä elementti on hautaan siunaaminen. Siviilihautajaisissa omaiset voivat suunnitella saattohetken haluamallaan tavalla, tietenkin vainajaa kunnioittaen.

2. Muista läheisellesi tärkeitä asioita

Muistoseppeleet ja -kimput ovat tärkeä osa hautajaisperinteitä. Nykyään on kuitenkin yleistynyt tapa, että hautajaiskutsussa tai kuolinilmoituksessa surukukkiin varatut rahat pyydetään ohjaamaan läheiselle merkittävään hyväntekeväisyyskohteeseen. Jos vainaja omisti aikaansa yhdistykselle, järjestölle tai aatteelle, kukkarahojen lahjoittaminen tähän tarkoitukseen on kaunis tapa muistaa häntä.

3. Valitse omintakeinen paikka muistotilaisuudelle

Siunaustilaisuus tai siviilihautajaisten saattohetki usein järjestetään seurakunnan tiloissa, lähellä hautauspaikkaa. Muistojuhlan voi viettää läheisellesi tärkeässä paikassa esimerkiksi vainajan mökillä, lempikahvilassa tai suosikkiravintolassa.

4. Tarjoa läheisen lempiherkkua

Muistotilaisuuteen saa kotoisamman tunnelman, kun tarjoaa jotakin, mistä läheisesi erityisesti piti. Oli kyseessä sitten omenapiirakka, juustokakku, karjalanpaisti tai sushi, pitopalvelu loihtii pyynnöstä melkein mitä vain. Voit myös kerätä yhteen perheen ja ystävät ja leipoa yhdessä edesmenneen rakkaanne lempileipomuksia. Samalla saatte luontevan mahdollisuuden muistella läheistänne.

5. Soita suosikkisäveliä

Siunaustilaisuuden yhteydessä soitettava musiikki ja virret voi valita läheisen tyyliin sopiviksi. Seurakunnan kanttorilta kannattaa kysyä vaihtoehtoja ja ehdotuksia. Muistotilaisuudessa voidaan yhdessä laulaa rakkaan suosikkisävelmiä tai voit pyytää jotakuta valmistamaan pienen musiikkiesityksen. Muistotilaisuuteen voi luoda lämpimän tunnelman myös niin, ettei kenenkään tarvitse esiintyä. Soita tilaisuuden taustalla läheiselle tärkeitä kappaleita. Luo soittolista esimerkiksi Spotify-palveluun.

6. Kerää muistot talteen

Kuolleen läheisen muistaminen on tärkeä tapa käsitellä menetystä ja siihen liittyviä tunteita. Tee läheisellesi muistosivu Ikuisuus.fi-palveluun. Siunaus- ja muistotilaisuudesta otetut kuvat voi ladata sivulle, mistä vainajan omaiset ja ystävät voivat käydä niitä katsomassa. Sivulle voi ladata myös muita kuvia läheisen elämän varrelta.